Followers

Thursday, August 5, 2010

CUBA, TRY, TEST, TENGOK .....

Ha... kali ini pasal makan lagi .... Nampak macam sedap jer .... Memang sedap pun ...... tambah-tambah lagi kalau kita yang masak dan buat sendiri ..... Ada masalah ?????? Kalau saya yang lelaki pun boleh buat, inikan pula yang perempuan .... Saya cabar.... pasti anda juga boleh buat ....... Soalan saya kepada yang masih bujang........ Bila anda mula pandai memasak dan bila kali terakhir anda memasak ???????? Tak kira lelaki atau perempuan......

Saya pada awalnya memang tak tahu langsung pasal memasak. Yang tahu goreng telur jer..... Apabila habis belajar, dengan berbekalkan baki biasiswa ,saya pergi ke Kuala Lumpur dan menyewa bilik di Pantai Dalam. Tujuan saya bukanlah untuk mencari kerja tetapi saja-saja untuk "release tension" le konon. Sebulan saya tinggal di sana........ Pagi keluar jalan-jalan, malam baru balik .... kekawan yang lain masing-masing pergi kerja.... seronokkan!!!!!!!!
Untuk "save budget" saya cuba memasak sendiri memandangkan dapur dan alatan untuk memasak semua ada ....... Mula-mula belajar tanak nasi dari kekawan ... ok ... lauk telur goreng + kicap.... Lama-lama nak try lauk berkuah pulak ...... Dalam hati kata "Tak pa cuba jer... kalau tak sedap pun orang bukan tahu... aku yang makan.."
Pergi kedai beli ikan kembung dan kacang panjang.... siang ikan (bukan pandai pun) , potong kacang panjang ..... masukkan kedua-duanya dalam periuk ..... masukkan air .... pas mendidih masukkan sedikit kicap dan garam .......... dah masak, saya pun rasa ...... perrrrrrhhhhhhh .... tak tahu nak cakap macamana ...... sambil mata terkedip-kedip ....... teringat masakan mak di kampung ......

Semenjak peristiwa tu, saya mula bertanya dan belajar memasak ....... paling tidak ,lepas untuk keperluan sendiri pun jadilah......

Sekarang ...... nak masak apapun insyaallah ... BOLEH ....... kalau rasa teringin nak makan .... masak sendiri jer ....... tu pun kalau isteri nak rehat masak ..... yang pasti .... jarang-jarang (kata P. Ramlee)...

Roti Jala @ Roti Kirai untuk entry kali ini , memang saya sediakan sendiri dari A - Z. Kuahnya ...... kari ayam dan pengat durian (serawa durian) ........

Nak tahu resepi macamana nak buat........ tunggu entry seterusnya.......

Mai makan dulu .......... eeeemmmmm ...........
***** Petua makan sedap .... "Makan ketika lapar gilerrrrrrr......"



14 comments:

  1. aku tau makan je bro. sedap tu roti jala bro, buleh pass sini sikit. hehehehe :D

    ReplyDelete
  2. pandainye die masak..nak sikit...

    rajin2 la masak ye..hehe

    ReplyDelete
  3. fuyooo, dinner roti jala and kuah serawa,..pandainyerr dia masak,..rajin tuuu,mmg terror!

    bertuahlaah,isteri yerr!

    ReplyDelete
  4. pergghh!!!mmg nmpak sdap..hehe roti jala also my feveret la..hehe ssh gk sbnarnya nk masak roti jala ni wlupun nmpk mcm pusing² je..aku dh penah try so aku tau la..huhu

    ReplyDelete
  5. Roti kirai @ Roti sorai!!!! Sempoi punya!!!

    ReplyDelete
  6. pandainya awak masak roti ni :) saya pun tak reti

    ReplyDelete
  7. Roti jala tak main..kita orang makan jala emas..kuih kegemaran Pak Nidus di bulan posa.

    ReplyDelete
  8. kali pertama start serius masak mase aku jaga kakak aku dalam pantang..masa tu kena masak untuk dia n abg aku..masa tu la blaja nk buat mee goreng,nasi goreng,ayam masak halia,singgan ikan dan semuanya....
    sekarang pun still masak lagi..tiggal kt hostel ala2 aprtmen so masak sendiri save budget...
    teringin jugak nak belajr bnyk lagi masakan...

    ReplyDelete
  9. Kpd :
    Fyzal, Miss XYZ, MaWDDaH, myoliza, CUZ, AUR & bspotgurl ::::: lepas ni kalau rasa teringin boleh buat sendiri (yakin boleh) .... resepi akan menyusul .... semudah abc..... yang penting ada blender..... TQ 4 Comment...

    Nidus 2 : Jala emas ...... eeeemmmm nanti cari kat pasar ramadhan.... TQ.

    Khairul Azmi : Teruskan usaha.... tak rugi pandai masak walaupun dah kahwin.... sama2 masak ngan isteri ... ok gak kan... kan... TQ..

    ReplyDelete
  10. Kpd:

    mahira oya : sori teringgallah pulak...... TQ bebanyak kerana memeriahkan ruangan ini.

    Kunjungan anda semua amat dihargai...

    ReplyDelete
  11. salam
    seronok tguk lelaki pandai dn suka memasak..untung isteri dan anak2...lama dah tak buat roti jala ni..bulan puasa nnti nak buat lah..

    ReplyDelete
  12. mangkuk biru tu sama ngan kita punyalah....kita beli 4biji singgit.....hahahaha

    ReplyDelete