Followers

Sunday, June 13, 2010

SIRAP ROSELLE











`Saya ada menanam 3 pokok Roselle. Sebulan lepas ditanam dah mula berbuah..... penjagaan pokok paling mudah.... sesiapa pun
boleh menanamnya sama ada dalam pasu atau atas tanah.... gunakan baja daun dan baja bunga (yg biasa.. warna hijau & merah
tu...)
Tengok la punya subur..... berbuah sepanjang masa....... kalau ikutkan untuk kegunaan sendiri... ada sepokok pun dah mencukupi...... UNTUK MEMBUAT SIRAP ROSELLE..... petik buah yg dah matang.......
ambil kelopak buah dan bijinya dibuang........masukkan air dan gula.....seterusnya direbus....
biarkan mendidik kira-kira sepuluh minit......tapis untukmengasingkan kelopak ....... maka akan terhasillah jus sirap roselle... (TIDAK PERLU DIMASUKKAN PEWARNA KERANA BUAH ROSELLE AKAN MENGHASILKAN WARNA MERAH SECARA ASLI....)
Rasa sirap roselle sungguh segar ditambah dengan sedikit rasa masam...... eeemmm dahaga la pulak....

Simpan lebihan kelopak roselle yang telah direbus tadi untuk dibuat JEM ROSELLE......

No comments:

Post a Comment