Followers

Sunday, January 13, 2013

Kiblat Tak Tentu Arah ....... Patutkah


Kalau kita hendak memperkatakan KELEMAHAN orang lain memanglah mudah. Tidak kira siapa kita. Kepada golongan yang selalu memperlekeh dan memperkecil usaha orang lain dengan mengungkit kelemahan yang timbul walaupun kecil, ini adalah contoh terbaik. Apakah golongan ini juga maksum hingga tiada kelemahan dilakukan.

Persoalan yang boleh diajukan ialah seperti ;
a) mengapakah pembesar suara tidak digunakan bagi memaklumkan arah kiblat sebenar
b) tiadakah warga KL yg turut serta dalam perhimpunan ini yang boleh membetulkan keadaan ini

Namun syabas dan tahniah kerana mereka tetap menghormati waktu solat. Ini yang mungkin tiada dalam acara anjuran BN. Mungkin agak melampau jika saya katakan, jika ini adalah acara anjuran BN, selepas acara lebih ramai yang sanggup berbual kosong "syok sendiri" di warung-warung kopi sehingga habis waktu solat terutama "PEMUDA". 

Marah !!!!!! Marahlah kerana ini adalah suatu kenyataan yang perlu ditelan walaupun ia pahit. 
Jadi ....... berubahlah. 
Tinggalkanlah budaya memakai "GELANG GETAH" di tangan. Kadang-kadang hanya kerana itu, orang yang sebelum ini ingin bersama-sama naik "MENYAMPAH" kerana ia bukanlah budaya kita.

" Kebetulan semalam saya terserempak dengan kumpulan "HIJAU" yang sama-sama berhenti di surau TOL ....... untuk menunaikan solat Maghrib. Oleh sebab terlalu ramai, ada sebahagian ahli kumpulan yang berjemaah di bawah pokok. Itulah kekuatan kumpulan 'HIJAU" ini yang tiada pada kumpulan "BIRU"...... mereka tetap ingat dan menunaikan "HAK ALLAH" dengan masing-masing menjaga solat mereka.....

Kepada kumpulan PEMUDA "BIRU" khasnya janganlah marah dengan hakikat ini ......
Sebaliknya ......"BERUBAHLAH" ....

Fikir-fikirkan .....No comments:

Post a Comment